ترمیم پوسیدگی های دندانی
پوسیدگی دندانی زمانی اتفاق می افتد که لایه رویی دندان که به نام مینای دندانی نامیده می شود و محکمترین قسمت دندان به حساب می آید دچار آسیب شود .این آسیب بر اثر حمله نوع خاصی از باکتریهای استرپتوکوک واجتماع آنها روی سطح دندانها ایجاد می شود . این باکتریها باعث تجزیه فسفر و اسید مینای دندان شده و آن را دچار فرسودگی میکنند. باکتریها ی فوق از مواد غذایی و شیرینی جات داخل دهان استفاده کرده و آن را به مواد اسیدی تبدیل میکنند و این مواد اسیدی هم باعث تخریب مینای دندان می شود. پوسیدگی دندان باعث ایجاد عفونت و درد دندان میشود . آستانه درد، در درد دندان ها ی افراد مختلف با هم فرق می کند بطوریکه ممکن است فردی با پوسیدگی در سطح مینا و عاج زیر آن مراجعه کند و هیچ دردی هم نداشنه باشد و از آنطرف هم ممکن است فردی با پوسیدگی اولیه و تخریب بسیارکم مینا مراجعه و دارای علایم درد باشد. بر همین اساس افراد لازم است که هر شش ماه یکبار برای معاینه به دندانپزشکی مراجعه کنند تا چنانچه دندانی در شروع پوسیدگی است هر چه سریعتر جلوی آن گرفته شود .
چه زمانی به ترمیم پوسیدگی دندان نیاز داریم؟
ترمیم پوسیدگی دندان زمانی ضروری است که سطح پوسیدگی از کنترل خارج شده و به آسیب جدی رسیده است. معمولا سطح پوسیدگی دندان در 4 دسته قرار می گیرد.
1- تغییرات قابل مشاهده مینا دندان
2- تخریب مینا دندان بدون تخریب تاج
3- تخریب عاج دندان
4- تخریب عاج و پالپ دندان
در صورتی که درگیری پوسیدگی دندان در مرحله اول قرار داشته باشد، میتوان با برخی روشها مثل فلورتراپی و رعایت بیشتر بهداشت دندان از آسیب بیشتر جلوگیری کرد و باعث توقف پوسیدگی دندان شد. اما درمرحله دو و سه لازم است برای ترمیم پوسیدگی دندان اقدام شود و در مرحله چهار بعلت تخریب بیش از حد دندان و رسیدن پوسیدگی به پالپ دندان ، می بایست پالپ دندان خارج شود و یا به عبارتی درمان ریشه بابستی صورت گیرد و سپس برای ترمیم و بازسازی دندان اقدام شود.
ترمیم پوسیدگی دندانی چگونه انجام میشود؟
پوسیدگی های دندانی بوسیله تجهیزات روتاری که معمولا چرخشی معدل سی هزار دور در دقیقه دارند از روی دندانها برداشته می شوند این عمل معمولا با تزریق بی حسی موضعی در ناحیه مربوطه انجام می گردد.پس از بردلشت پوسیدگیها و تنها ماندن بافت سالم و غیر بیمار در اون ناحیه حفره ای تشکیل می گردد که بایستی توسط مواد ترمیمی پر شود . این مواد می توانند از انواع آلیاژهای آمالگام ، گلاس آینومر ها ، کامپومرها و کامپوزیتها می باشند.
از قدیمی ترین مواد پرکردن حفرات دندانی، آلیاژهای آمالگام می باشد که کار با این مواد از مواد امروزی مثل کامپوزیتها راحتر می باشد.
کامپوزیتها به خاطر ویژگیهایی مثل هم رنگ بودن با دنداها و همچنین نزدیک بودن ویژگی های مکانیکی به دندانها، استفاده های متعددی از جمله پرکردن حفرات دندانی ، عایق کردن پالپ دندان نسبت به حرارت، فرم دهی دندانهایی که شکل نامتناسب دارند و همچنین در بازسازی پایه های دندانی و تغییر رنگ دندانها، دارند.
عوامل موثر در ایجاد پوسیدگی های بین دندانی
1– عدم بهداشت مناسب بعلت بد مسواک زدن و یا مسواک نزدن
ِ2- کمبود کلسیم و فسفات کافی در بدن
3- کمبود بعضی از ویتامینها مثل ویتامین های A،C ،D
3- مصرف غذاهای شیرین مثل انواع شیرینی ها
4- مصرف تنقلات چسبنده به دندانها مثل شکلاتها
5- ژنتیک جنس دندانها: بعضی از افراد بطور ژنتیکی دارای دندانهای محکمی نیستند .این افراد باید برای جلوگیری از پوسیدگیهای دندانی ، بهداشتشان را بیشتر رعایت کنند و حداقل روزانه دو بار مسواک بزنند از نخ دندانها حتما استفاده کنند و همچنین بایستی بیشتر از خمیردندانهای فلورایددار استفاده کنند.
علائم ایجاد پوسیدگی های دندانی به ترتیب براساس شدت پوسیدگی
1- تغییر رنگ وایجاد حساسیت به شیرینی ها و درد گذرا
2- تغییر رنگ وایجاد حفره و حساسیت به آب و هوای سرد و درد گذرا
3- علاوه بر موارد فوق به هوا و نوشیدنی های گرم و داغ نیز حساس هستند و احتمالا درد طولانی مدت
4- ایجاد حفره و دردهای خود به خودی و شبانه
5- ایجاد حفره و دردهای مداوم و همیشگی
6- ایجاد نکروز و رفتن دندان در فاز عفونی