کامپوزیت دندانی چیست؟
کامپوریتهای دندانی جزء مواد ترمیمی دندانپزشکی محسوب می شوند که مواد تشکیل دهنده آنها شامل یک ماده با پایه رزینی است که در داخل آن ذرات شیشه و سرامیک قرار دارد. این ماده بصورت خمیری می باشد که به خواص ظاهری و مکانیکی دندانها نزدیک شده است و استحکام خوبی پیدا کرده است. تکنولوژیهای ساخت جدید این ماده طوری است که برای استفاده از آن می توان از نور ماورای بنفش جهت سخت شدن این ماده خمیری استفاده کرد.معایب کامپوزیتها
به لحاظ ویزگی کامپوزیتها که بایستی با نور فعال بشوند و شروع به مرحله سفت شدن نمایند، پدیده ای به نام پلی مریزاسیون اتفاق می افتد که در آن پلی مرهایی که در رزینها قرار دارند با تابش نور بهم متصل می شوند لذا در این موقع انقباضی در کامپوزیتها بوجود می آید که به آن شیرینکیج می گویند . هرچه قدر این انقباض کمتر باشد کامپوزیت از کیفیت بهتری برخوردار خواهد بود و و بالعکس .- ویژگی پلی مریزاسیون و انقباض که می تواند باعث پوسیدگی دندانها شود.
- تغییر رنگ کامپوزیتها در طول زمان که باعث بد شکلی کامپوزیتها می شود.
- استکام کم نسبت به ماده پرکردنی دندانها به نام آمالگام . البته کامپوزیتهایی هستند که استحکامشان بسیار نزدیک به آمالگام شده است.
- تکنیک بکار گیری استفاده از کامپوریت که بسیار حساس و دقیق می باشد و ممکن است دندانپزشک نتواند از این تکنیک بخوبی استفاده نماید.
- درد بعد کار که می تواند ناشی از بد عمل کردن کار دندانپزشک باشد. در واقع عدم بکارگیری درست این ماده ، علاوه بر ایجاده پوسیدگی،باعث حساسیت بعد از کار هم خواهد شد.